Posted on Leave a comment

Babystell

For mange småbarnsforeldre er våtservietter løsningen på det meste. Det er kjapt og enkelt, men tenker du da egentlig over hva du gnir inn babyen din med? Vi har fått inn et nytt produkt som vi har ventet lenge på, og i den sammenheng tenkte vi å gi deg tipsene for den beste fremgangsmåten når det kommer til babystell.

Hvordan vaske babyen

Hovedformålet med å vaske en baby, er å fjerne urin, avføring, melkerester og annet som kan irritere huden. Såpe er helt unødvendig, så du trenger bare vann – babyen blir helt ren. Utfør vasken i riktig rekkefølge: Start med den reneste delen og avslutt med underlivet og stumpen.

På stellebordet

Sørg for å ha alt du trenger i nærheten; vaskekluter, lunkent vann, et mykt håndkle, rene bleier etc.

Begynn med å vaske øynene, innover mot øyekroken. Da stimuleres tårekanalen innerst ved neseroten slik at den åpner seg lettere. Det minker faren for øyekatarr. Vask så rundt ører og nakke med en myk klut for å fjerne inntørket svette som kan gjøre huden sår. Vask bort melkerester og spytt rundt munnen og haken. Tørk godt i alle hudfolder. Vask så hendene, og sjekk om neglene trenger å klippes.

Ta av bleia og tørk rumpa med den fuktige kluten. Eventuell avføring kan du fjerne med bleia og med litt mykt papir, før du vasker med kluten. Du trenger ikke å vaske nedentil hver gang du skifter tissebleie, da to vask om dagen er nok. Husk at det hos jenter er viktig å vaske forfra og bakover.

I badekaret/-balja

Innimellom må babyen legges i bløt. Sjekk temperaturen i vannet med albuen. Vannet skal være litt varmere enn kroppstemperatur, gjerne opp mot 39 grader.

Hold babyen i overarmen, og la hodet hvile på armen din. Legg babyen forsiktig ned i vannet slik at overgangen ikke blir for brå. Legg en våt klut over magen og brystet til babyen, noe som er med på å skape trygghet. Blir kluten etter hvert kald, kan du væte den nedi vannet igjen.

Når babyen har funnet roen kan du begynne å vaske. Bruk minst mulig eller ingen såpe. Følg de samme stegene som på stellebordet. Etter at du har vasket øynene kan du vaske håret. Håret trenger i hovedsak heller ikke såpe, i alle fall ikke i begynnelsen. Men om du uansett velger å vaske håret med såpe/shampoo, bruk minst mulig – og ikke bruk mer på resten av babyen.

Etter at hudfolder og kjønnsorganer er vasket med kluten, kan du løfte babyen med et fast grep ut av badet og pakk ham/henne fort inn i et håndkle. De liker å bli pakket godt inn og kjenne at noe er tett inntil kroppen – særlig når det er kaldt. Babystell er koselig!

Når du tørker babyen, begynn med hodet, bak ørene, og jobb deg nedover, under armer og i lysken. Pass på å tørke godt i alle hudfolder slik at det ikke er igjen fuktighet som kan gjøre huden sår.

Dropp våtserviettene

Våtservietter inneholder en del kjemikalier. Disse anbefales ikke til daglig bruk da de kan gjøre den sarte babyhuden sår og irritert, og i verste fall føre til eksem, utslett og allergier. Begrens i det minste våtserviettene til reiser og turer hvor du ikke har tilgang på vann. Forbrukerrådet anbefaler at man bruker vaskeklut og vann i det daglige stellet. Noen leger fraråder alle foreldre å bruke våtservietter i det hele tatt på barna sine.

Bedre å bare bruke vann

Huden er i stand til å smøre seg selv, da vi produserer naturlige oljer. De fleste voksne dusjer alt for ofte, noe som egentlig ikke er bra for huden. Vi stripper huden for de naturlige oljene, og da særlig om vi bruker såpe. Da kan huden bli veldig tørr – og det vil du vel helst ikke at skal hende babyen din? La den lille babykroppen få regulere dette med oljer selv, for det klarer de aller fleste best på egen hånd – uten å tilføre kremer og oljer.

Så ikke bad babyen for ofte – og bruk for all del ikke såpe på kroppen. Vann er nok! Mellom badene holder det å vaske med en fuktig klut.

Mer miljøvennlig

Når det kommer til babystell er det selvfølgelig barnets beste du er opptatt av. Men det skader jo ikke at du gjør noe bra for miljøet ved å droppe engangsprodukter og kjemikalier som både genererer plastavfall og miljøgifter i tillegg!

ENJO Baby wipes

Våre nye Baby wipes gir den mest skånsomme vasken av sensitiv babyhud. Du trenger, og skal bare bruke, kun vann når du vasker den lille. De supermyke fibrene føles behagelig mot huden samtidig som de rengjør godt. Fukt dem med lunkent vann og vask hele babyen, enten på stellebordet eller i badekaret.

ENJO Baby wipes fungerer også utmerket til å vaske blant annet klissete hender og ansikt på eldre barn, så du kan fint bruke dem veldig lenge!

Som alle andre ENJO-produkter, kan også Baby wipes vaskes i vaskemaskin på 40-60 grader. Ikke bruk skyllemiddel.

Med såper og kremer skaper du altså et behov for barnet som i utgangspunktet ikke bare er helt unødvendig, men også potensielt helseskadelig.

Så når det kommer til babystell – bruk bare vann!

Kilder:

https://www.babyverden.no/baby/barseltiden/slik-bader-du-den-nyfodte-babyen/

https://babybloggerne.no/baby/babystell/less-is-more-tips-til-sensitiv-babyhud/

https://www.babyverden.no/baby/stell/slik-steller-du-spebarnet/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *