Publisert Legg igjen en kommentar

Høsten er tid for forkjølelse – men trenger den å være det?

Kjemikliefritt hjem er ett steg på veien til et friskere liv. Norgesmester i smoothie, enjoforhandler og ambassadør, Jaana Lindland har skrevet et gjesteinnlegg til oss, og komponert to nydelige smoothies til oss. Begge proppet til randen med næring og antioksidanter som skal holde oss alle friske og raske i høst og vinter. Velbekomme!

 

HØSTEN ER TID FOR FORKJØLELSE… MEN TRENGER DEN Å VÆRE DET???

En deilig og varm sommer er tilbakelagt, og høstvinden og den råere lufta er her. Jeg ser og hører at det snufses allerede både her og der. Det er et sikkert høsttegn når forkjølelsene setter i gang.

Jeg jobber med kosthold, og mener at vi kan hente mye der for å forebygge forkjølelser. Jeg liker å forebygge da det gjelder alt med helse. Viktig å forebygge istedenfor å reparere, for det er alltid vanskeligere og tar lengre tid.

Vi lever i ganske så hektisk og forurenset verden, så kroppen vår må innfinne seg i mye hele tiden og jobbe for å holde unna uønskede stoffer, viruser og bakterier…og nemlig holde oss friske.  Utrolig hva den kan finne seg i, men jobben som foregår inne i oss hele tiden krever mye og denne jobben forbruker våre indre ressurser som trenger å fylles på hele tiden og daglig faktisk. Her kommer vitaminer, mineraler, antioksidanter, sporstoffer med i bildet.  En tur i høstskogen, nok søvn og latter med venner spiller også en viktig rolle.

Det er nå et år siden jeg vant NM i smoothie og i en smoothie er det nettopp mye god næring som vi kan gi kroppen vår for at den skal holde seg friskere og takle forkjølelser. Jeg har laget smoothie over mange år nå, da jeg har funnet ut at dette er en utmerket kilde til mye næring, som også holder meg mett lenge. Det er lurt å spise slike ting som gir noe godt til kroppen istedenfor bare spise noe som bare fyller magen. Lurt å tenke langsiktig, det er det som er forebygging.

Her kommer mine to høstsmoothies. Håper du liker dem:

 

HØSTSMOOTHIE MED TYTTEBÆR OG VANILJE ( 2 porsjoner )

 • 2,5 dl tyttebær ( frossen )
 • 1 Norsk eple
 • 4 tørkede dadler
 • 1 liten avocado
 • ½ ts ekte vanilje
 • 1,5-2 dl vann
 • 1,5 dl kokoskrem
 • Litt honning ved behov

Ha alt opp i en blender og smak til slutt på sødmen og sjekk konsistensen. Her kan du tilsette mer vann og kokosmelk ved behov. En halv banan kan også brukes i tillegg hvis du vil ha den litt søtere uten bruk av honning.

Kollagenpulver kan du også i fordel ha i smoothien for å øke næringsinnholdet og få også protein i smoothien.

 

HØSTSMOOTHIE MED RØDBET OG ANANAS

 • 1 liten rødbet
 • 2 cm fersk ingefær
 • 1,5 dl squash i terninger
 • 2-3 broccolibuketter 
 • en stor neve fersk basilikum
 • 1/2 avocado
 • 1,5 dl frossen ananas
 • 1 liten norsk pære
 • 1/2 norsk eple
 • 2 dl vann med 3 ss sitronsaft
 • en knivspiss himalayasalt

Kjør litt lenger enn vanlig på blenderen grunnet grønnsakene. Denne smoothien har litt grovere konsistens enn smoothie med bær. Juster mengden av vann hvis det er for tykt.

Dette er en sikkelig antioksidantbombe! 

 

VASK AV BLENDER OG KJØKKENMASKIN

Enjo har noen flotte produkter til å gjøre rent blenderen med. Min blender er ganske så høy og det vanskelig å komme helt ned med alt. Jeg bruker enten kjøkkenskrubben eller oppvaskeren. Disse to er helt supre og løsner fint i kriker og kroker. Blanderen min er litt kantet og det samler seg lett rester der.

 

JEG ØNSKER DEG EN FRISK OG SPREK HØST!

Høstlig smoothiehilsen

Jaana Elisabet

Et friskere Liv, Hokksund

Ps. Nå skal jeg en liten tur i skogen rett i nærheten av meg og lukte litt på den deilige høstduften og se på alle de flotte fargene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.