Publisert Legg igjen en kommentar

Friluftslivets uke og lavterskelturer med Jeanette

Første uken i september er friluftslivets uke, og betyr en storslått feiring av frisk natur og uteliv! Det er allerede i gang med arrangementer over hele landet, og et raskt søk på #nattinaturen på instagram avslører at friluftsliv er i vinden som aldri før. At barn og unge kommer seg ut og lærer å bli glade i naturen er viktig! Både fordi det gir fantastiske opplevelser og er godt for kropp og sjel, men også fordi man ønske å verne om det man er glad i!

Hos Enjo er vi opptatt av å ta vare på naturen. At alle, også kommende generasjoner har rett på ren og frisk luft. Inne som ute. Det er en av hovedgrunnene til at vi utrettelig snakker om kjemikaliefri rengjøring til alle som vil høre på.

En av våre aller nyeste forhandlere, Jeanette Olsen aka Enjonetti, er over gjennomsnittlig turglad og deler av sine såkalte «lavterskelturer» på instagram. Det som er så herlig med Jeanette er at hun får det til å virke overkommelig, ja lett faktisk, å komme seg ut på tur en helt vanlig onsdag. Tenne opp et bål og nyte kvelden og natten, før man drar på jobb som vanlig dagen etterpå. Herlig inspirerende!

Vi spurte Jeanette hva som er hennes beste tips for å komme i gang med lavterskelturer. Og vips, fikk vi hele 10 gode turråd av henne. Hør bare:

lavterskelturer1

1. DET VIKTIGSTE I SEKKEN

Det viktigste jeg tar med på tur er telt/hengekøye, liggeunderlag, sekk, gode klær/sko, hodelykt, drikkeflaske og matpakke. Så øker jeg på med komforten avhengig av tur og behov. De fleste har klær og sko fra før som passer helt fint til de første turene. Bare sørg for å ha varme nok klær. Det blir ofte kaldere enn man tror og været skifter raskt. Å fryse kan ødelegge en ellers flott tur.

2. EN OVERNATTING ER NOK

Terskelen er (i mine øyne) å sove en natt ute i telt/sovepose uten å fryse. Da ser du om det faller i smak og hva du evnt trenger av utstyr for neste tur.

3. EN TUR AV GANGEN

Ta en tur av gangen. Hver eneste tur gir deg minst én ny erfaring, bruk disse erfaringene til å tilpasse videre turer slik det passer best for deg/dine.

4. LÅN UTSTYR

I starten kan det være lurt å låne og leie utstyr. Da ser du om friluftsliv er noe for deg, og du kan bli kjent med forskjellig typer utstyr. Det fins flere nettsteder som tilbyr dette. Ikke bli overveldet når du skal begynne å investere i turutstyr. Min anbefaling er å finne gode produkter som er i god kvalitet og holder lenge, men ikke ta helt av. Det er mange på korte lavterskelturer med produkter beregnet på ekstrem fjellvandring for eksempel. Sikkert meg selv inkludert… Ikke ta det første og beste, gjør dine egne meninger ut fra råd du får flere steder. En selger i sportsbutikken kan for eksempel lett være en som kun tenker provisjon. Ta godt vare på det du kjøper av utstyr, da har du det lenger. Heng telt, soveposer osv til tørk når du kommer hjem før du pakker det vekk til neste tur. Impregner klær og sko jevnlig.

lavterskelturer4

5. SPØR OM RÅD

Spør andre om ting du lurer på. Bruk sosiale medier. Instagram har masse turfolk som gladelig deler av sine erfaringer. Søk på hashtags for å finne aktuelle personer og områder.

6. LAVTERSKEL OGSÅ PÅ MATFRONTEN

Jeg er over gjennomsnittet glad i mat og har nesten alltid med meg noe å spise når jeg skal være borte hjemmefra mer enn et par timer. Men jeg synes det kan bli mye styr på telttur og kan ofte ta med meg mer enn jeg trenger fordi jeg skal kose meg så veldig. Jeg øver meg fremdeles på å planlegge FØR turen når det kommer til mat. I starten anbefaler jeg den gode gamle matpakken, eller restemat som varmes på bål/primus. Pølser, egg & bacon er også enkelt og passer de fleste. Det finnes også masse frysetørret mat, her er det smak og behag hva man liker.

7. BÅL ER KOS(!) MEN HUSK BÅLFORBUDET

Bruk bål med fornuft! Vi har blåforbud fra 15 april til 15 september. Da kan kun tilrettelagte bålplasser benyttes. Og da menes ikke den plassen de uvørne ungdommene før deg har laget, men steder som tydelig er forsvarlig i forhold til avstand til skog, og grunnen det står på. Varmen i bålen kan sitte i lenge etter at du har helt vann på det, og gå dypt ned i bakken og finne tørre røtter. Er du i tvil, dropp bål!

lavterskelturer2

8. GI BARNA ANSVAR

Ta med barna, la de få egne oppgaver og ansvarsområder. De elsker det! Her er 6-åringen kartleser (selv uten kart) og mat- og kosansvarlig. 10-åringen er mer praktiker og har ansvar for å sanke ved og sette opp utstyr sammen meg. Som regel ender det med at de leker i hengekøya mens jeg fikser alt.

9. RYDD OPP ETTER DEG

Min største oppfordring til både nybegynnere og godt erfarne friluftsfolk; Forlat naturen slik du fant den, eller bedre! Ta med deg søppel på veien, ikke forsyn deg av friske trær til bålet ditt. Ta med deg dopapir selv om dette brytes ned på lang sikt, det er der nemlig i morgen når nestemann kommer forbi. Benytt hunde- eller bleieposer til å putte det i, ta det med deg til søppelposen du tar med hjem. Knust glass, tomflasker fiskesnører etc – alt skal hjem igjen, det tilhører ikke naturen.

10. SJEKK VÆRMELDINGA OG DRA NÅR VÆRET ER BRA!

Kanskje det beste tipset, foruten drikkevann og å sjekke værmeldingen FØR du pakker; Sørg for at du har en fleksibel jobb, som forhandler i Enjo, så du kan stikke på tur akkurat når du har lyst. Så lenge det passer med evnt barns skolegang da 😀

 

GOD TUR!

lavterskelturer3
Tusen takk for fine bilder og turtips fra: Jeanette Olsen @lavterskelturer

 

Vil du vite mer om frilutftslivets uke, og arrangementer i nærheten av deg kan du sjekke ut det her.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *