Publisert Legg igjen en kommentar

Grønnere julefeiring del 3: TID

Tidligere i desember har vi skrevet om hvordan man kan feire julen litt mer på den grønne siden. Vi har skrevet om mat og om gaver som setter mindre fotspor og gir bedre samvittighet. I dag vil vi vie litt tid til, ja nattopp, tiden vår. For tid er faktisk det eneste vi har. Her og nå.

Dårlig tid, tidsklemme, tidstyv, tidsbesparende, tidsjag, utidig…. Det finnes så mange ord og uttrykk som beskriver tiden vår med negativt ladet fortegn. Tidsånden bærer mest preg av at vi har problemer med å været tilstede der vi er, med de vi har rundt oss. Med distraksjoner fra alle slags apper og dingser. Apputviklere konurrerer om å skape programmer som trenger dypere ned i hjernen og psyken vår og gjøre oss avhengig. Men, hva om vi gjør et realt forsøk på å ta tiden tilbake midt i julestresset? Kutte ned på antallet aktiviteter. Senke kravene til oss selv og andre. Legge fra seg telefonen. Puste. Være til stede. Nyte maten. Hvordan skal vi få til det? Her er noen forslag:

Prioriter det viktigste. For deg. Si i fra til de rundt deg og gjør avtaler som reduserer stresset. Avtal hva som skal gjøres. Og like viktig, ikke gjøres. Del på oppgavene. Tenåringene kan godt hjelpe til (gud forby!). Se våre beste vasketips, som gjør i det minste vaskejobben lettere og morsommere.

Stek ribba dagen før! Da slipper du stresset med at alt skal gjøres samtidig som at svoren skal poppe i nøyaktig riktig øyeblikk.  Les Trines ribbetips her. Og Mayas ribbetips her. Begge kan bidra til litt lavere skuldre på selveste julaften.

Kutt ned på gavene. Du kan du gi bort symbolske gaver eller noe du allerede har. Gi bort noe spiselig eller nyttig. Du kan droppe hele gavestyret i sin helhet eller delhet. Så lenge det er i overenskomst med alle involverte, er det jo alt i orden! De minste barna er ofte de som får mest gaver, men som samtidig har minst glede av det hele. Det går an å la vare. Faktisk. Bruk heller TID med barn(ebarna). Spill kort. Sett deg på gulvet. Lek gjemsel. Det var den jula bestefar slo tenåringen i <fyll inn navnet på det kuleste dataspillet>! Jeg er rimelig sikker på at det vil inn i familiens felles minnebank i større grad enn ett dataspill til.

Handle på nett så du slipper å gå rundt i butikkene og virre (lille julaften). Da må du uansett handle før helgen er omme, for å få det i tide til jul. Og da har du jo en hel uke igjen til å roe ned før julaften!

Bestem deg for å logge av når jula ringes inn. Eller helst lit før. Skru av telefon. Slett facebook, snap og alt annet tjafs fra telefonen om nødvendig. Det er jo bare å laste det ned igjen i januar, ikke sant?

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.